Klasické recepty
Hamburgery
Grilujem přímo, na střední výkon, u grilu na dřevěné uhlí přímo 8-10 minut - pro 4 osoby
- 250-500 g mletého masa
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 4 housky
- kečup nebo hořčice podle chtuti
Příprava :
- Mleté maso rodělíme do 4 stejně velkých částí, osolíme, opepříme. Vytvarujeme do placiček, odpovídajícíh velikosti rozpůelné housky. Grilujeme přímo, asi 8-10 minut stačí. V polovině doby obrátíme na druhou stranu, aby se plátek rovnoměrně opekl
- Rozpůlené grilované housky krátce ogrilujeme ( cca 1/2 minuty) , a vložíme na ně upečené masové plátky. Dochutíme podle libosti kečupem nebo hořčicí, můžeme přidat i nakrájenou zeleninu - cibuli, salát či papriku
Klasický steak
Přímé grilování, na maximální výkon , čas grilování 8-12 minut podle síla masa , 4 porce
- 4 steaky , každý kolem 500g asi 2,5cm silné maso
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- olivový olej
Příprava :
- Obě strany steaku z obou stran nasolit a opepřit, nechat cca 30 minut ovadnout, teprve pak péci
- Obě starny steaku potřete olivovým olejem, grilujte zprudka, na vnitřní teplotu kolem 60°C pro stupeň propečení Medium, stačí 8-12 minut. Otáčejte jedenkrát, v polovině grilovacího času
- Po dopečení steaku nechte 3-5 minut dojít mimo gril, nebo na jeho bočním roštu, aby šťáva prostoupila celým steakem
- Podávejte horké, nenechte vychladnout
Grilovaná kuřecí prsa
Grilování přímé, na střední výkon , 8-10 minut ,porce pro 4 osoby
- 4 kuřecí prsa, vykoštěná, každé do 200g hmotnosti
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- olivový olej
Příprava :
- Omyjte kuřecí prsa pod tekoucí vodou, a vysušte je hadrem nebo papírovým ubrouskem. Nasolte, opepřete čerstvě namletým pepřem, a z obou stran potřete olivovým olejem
- OGrilujte přímo, zprudka, cca 8-10 minut na střední teplotu, tak, aby uvnitř maso nezůstalo růžové. Otáčejte jedenkrát, v polovině grilovacího času
- Podávejte horké, nenechte vychladnout