grilovací omáčky a marinády

Pikantní rajčatová salza

Rajčatová salzaZpůsob grilování : nepříme grilování, sřední až nízká teplota jak na plynových, tak kotlových grilech. Doba přípravy cca 20 minut + 20 minut vychlazení


Suroviny : 10 zralých rozpůlených rajčat, olivový olej, jemně nasekaná červená cibule, chili paprička, 1/4 lžíce kmínu, sůl, limeta, 25g zeleného koriandru

Příprava : Rozpůlená rajčata potřená olivovým olejem grilujeme nepřímo na středně velký výkon asi 20 minut. Pak sejmeme z grilu, a v připravené misce odstranéme slupku z rajčat a necháme asi 20 minut ochladit. Po vychlazení smícháme se lžící olivového oleje, přidáme velmi jemně nasekanou cibuli, jemně pokrájenou čili papričku ( můžeme nahradit chilli kořením) , přidáme kmín a vymačkanou šťávu z limetky. Vše velmi dobře promícháme , a před servírováním dochutíme solí a dozdobíme zeleným koriandrem

 

 

Kořeníci směs s koriandrem

Kořenící msěs s koriandremSuroviny : 1/2 lžičky šafránu,  1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky chili, 1 stroužek česneku - rozdrcený, sůl, 1/2 lžička mletého pepře, nastrouhaná citronová kůra

Příprava : Všechna koření smícháme dohromady v moždíři a pečlive podrtíme. Uložíme v suchu, používáme k marinování jehněčího, drůbeže nebo ryb

Při marinování jehněčího a drůbežě postačuje 1 hodiny, u ryb obyvkle stačí 30 minut, maso zasypeme ze všech stran kořenicí směsí a necháme odležet v lednici

 

 

Bylinkové koření s citronem

bylinky s citronovou kůrouSuroviny : 2 citrony, 2 lžičky hrubé soli, lžička mletého řerného pepře, lžička nasekaného rozmarýnu, lžička na drobno nasekaného tymiánu

Příprava: Rozehřejeme troubu na 140 stupňů. Z citronu naloupeme dlohé pružky, a upečeme je do sucha v troubě - asi tak 15-20 minut. Nechte vychladnout, a pak podrťte v moždíři se solí, drceným pepřem a bylinkami v še dobře promíchejte. Vhodné pro marinování jehněčího, drůbeže nebo ryb

 

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování