Grilovací koření

GrilováníNa grilování můžeme použít v podstatě jakékoli běžné koření, a na našem trhu je ho v současné době široký výběr. Nejednodušší je použít již namíchané grilovací koření, pak ale hrozí, že vše bude chutnat stejně - ať to bude vepřové, hovězí, ryba nebo kuře. Pokud by jste si chtěli namíchat vlastní kořenící směs, máme pro vás 2 recepty :

  1. Jemné grilovací koření
    20g kardamonu, 7g hřebíčku, 3g muškátového květu, 20g skořice, 7g kmínu, 3 g muškátového oříšku

  2. Ostré grilovací koření
    30g kardamonu, 7g hřebíčku, 2g muškátového oříšku, 7g skořice, 7g kmínu, 2g muškátového květu, 1g bílého pepře

Všechy suroviny smícháme, dobře umeleme, nebo utlučujeme v moždíři a můžeme použít

Velmi často, především, když máme rádi pálivější příchuť, používáme tabasko. Tabasko je ostrá omáčka z čili papriček, alternativně ji můžeme nahradit vývarem z feferonek nadrobno pokrájených, soli a polévkového koření.
Místo mletého černého pepře někteří používají namletý bílý pepř, který je také aromatický, a nedráždí tolik žaludek. Klasika je ovšem pepř černý, namletý v mlýnky krátce před samotným použitím. Pozor na použití soli, pokud grilujete pro více strávníků, solte spíše méně, chutě strávníků jsou různé, a pokud by jste maso osolili více, nemusíte u každého pořídit.

Velmi časté je použítí grilovacíh omáček. Omáčky buď můžete koupit již hotové, na trhu je velký výběr, možná větší než v koření na grilování. Kdo si chce ale svůj gril správně užít, udělá si omáčku vlastní. Máme pro Vás dva recepty, které Vás navednou :

Ostrá omáčka na grilované maso
Suroviny : 1kg nedozrálých rajčat, 250g cibule, 250g rajčat, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 200g cukru, lžička soli, 2 dl octa, lzžicka mletého bílého pepře, lžičlka mletého nového koření, 1 lžička mletého zázvoru
Jablka oloupeme, vykájíme jadřincwe, cibuli oloupeme a na drobno pokrájíme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a 30 minut dusíme. Přidáme feferonku, lisovaný česnek, cukr, sůl, ocet a koření a dusíme až do jemného zhoustnutí. Pak odstavíme, pokud chceme omáčku skaldovat, lijeme ji ještě horkou do sklenic se šroubovacím úzávěrem, a uložíme do lednice na chladné místo, třeba do lednice, a pak použijeme na grilované maso.

 

Sladká omáčka na grilované maso
Suroviny : 2 jablka, 10 zralých švestek, sklenička ostrého kečupu, cukr, sůl, lžička soli
Jablka oloupeme, vykrojíme jadrřince a velmi drobně pokrájíme. Švestky vypeckujeme, a také na drobno pokrájíme. Dáme do hrnce, lehce podlijeme vodu, a necháme rozvařit. Promícháme s kečupem, doslolíme a přidáme podle chuti cukr, smícháme s kečupem a necháme odležet do druhé dne v lednici.

 

 

 

 

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování