Doporučené grilovací časy
Uvedené doporučené doby grilování toho kterého masa pro Vás zpočátku mohou být dobrým vodítkem, po pár grilováních je zvládnete odhadnout sami. Berte v patrnost, že uvedený čas je orientační a může se lišit podle síly masa, venkovní teploty při grilování a dalších okolností. Časy jsou uváděny na střední úroveň propečení - tzv. Medium. Vliv na rychlost má samozřejmě i to, jak dobře jste roztopili Váš gril ( a to především pro grily na dřevěné uhlí) - proto dobře sledujte dosaženou teplotu na teploměru víka grilu, nebo používejte zapichovací sondu přímo v pečeném mase. Míra propečení je také závislá od toho, jak je maso marinované či není. Po pár grilování se i z Vás stanou odborníci - nemějte strach.
Hovězí maso
Hovězí maso - jako žebírka, svíčkovou nebo T-bone steaky grilujeme zprudka, čas závisí na síle masa :
- 2,5 síla masa - 10-12 minut přímého grilování
- 3cm síla masa - 12-14 minut přímé grilování
- 4cm síla masa - 8-10 minut přímé grilování, pak 4-6 minut nepřímé grilování na dopečení
- 5cm síla masa - 8-10 minut přímé rychlé grilování, pak 10-12 minut nepřímé grilování
- velké Rump-steaky 450-900 g - 12-15 minut přímé grilování
- pravá svíčková - 1,5-3 kg - 1 až 1,5 hodiny nepřímé grilování
- hamburgery a karbanátky - 7-8 minut přímé grilování
Vepřové maso
Vepřové maso - jako žebírka,pečeni , plec nebo kotlety grilujeme přímo i nepřímo, čas závisí na síle masa :
- 2cm síla masa - 10-15 minut přímého grilování
- 3cm síla masa - 8 minut přímé grilování, pak 6-10 minut nepřímé grilování na dopečení
- svíčková pečeně 1,5kg - 2,5 kg pečeme nepřímo 1 1/2 až 1 3/4 hodiny
- kotlety - marinované - 2cm síla plátku masa 10-12 minut přímého grilování
- vepřová "svíčková" do 1/2 kg 25-30 minut nepřímé grilování
- vepřové párky 5-10 minut přímé grilování
Jehněčí maso
- jehněčí žebírka, jehněčí kotlety 2,5cm síla 8-10 minut přímé grilování
- jehněčí pečeně do 1 kg váhy 25-35 minut přímé grilování
- rolka z jehněčího masa do 3kg - 2 1/2 hodiny nepřímou metodou
Drůbeží maso
- celé kuře do hmotnosti 2kg 1-1 1/2 hodiny nepřímé grilování
- kuřecí prsíčka 8-12 minut grilovat přímo
- kuřecí křídla nebo prsa 30-40 minut nepřímo
- rolka z jehněčího masa do 3kg - 2 1/2 hodiny nepřímou metodou
- kuřecí špízy 6-8 minut přímé grilování
- krocan nebo krůta do 5kg 1 3/4-2 1/2 hodiny nepřímé grilování
- krocan nebo krůta do 6kg 2 1/4-3 hodiny nepřímé grilování
- krocan nebo krůta do 8kg 2 3/4-3 3/4 hodiny nepřímé grilování
- krůtí řízky cca 1cm síla 6-8 minut přímé grilování
- kachna do 3 kg 1 1/2 - 2 hodiny nepřímé grilování
- husa do 3 kg 1 1/2 - 2 hodiny nepřímé grilování
Ryby
- rybí filé nebo steaky 2cm 5-10 minut nepřímo ( záleží na marinování)
- rybí špízy 8-10 minut přímé grilování
- celé ryby 450g - 15-20 minut nepřímé grilování, do 1kg 30 minut nepřímé grilování a do 2 kg 45 minut nepřímé grilování
Dary moře
- garnáti s krunýřem 4-8 minutt přímé grilování podle velikosti
- garnáti bez krunýře do 2 minut maximálně
- celé ryby 450g - 15-20 minut nepřímé grilování, do 1kg 30 minut nepřímé grilování a do 2 kg 45 minut nepřímé grilování
- mušle a ústřice 3-6 minut přímé grilování
Grilovaná zelenina
- baklažán a cuketa - plátky do 1,5cm grilujeme přímo 8-10 minut
- chili papričky 7-9 minut přímé grilování
- cherry rajčata a celé cibulky 2-4 minuty podle velikosti přímo
- půlená rajčata 2-4 minuty přímé grilování
- zelené fazolky 8-10 minut přímé grilování
- plátky brambor 14-16 minut, celé brambory 45-60 minut nepřímo
- česnek 45-60 minut nepřímo
- celé nebo půlené ranné brambory 20-25 minut
- papriky celé nebo půlené 10-12 minut přímo